Inflamatia plamanilor este, in multe cazuri, rezultatul unui proces imun. Vitamina C contracareaza inflamatia prin mai multe mecanisme:
– Prin rolul sau antioxidant fata de tesuturile proprii, chiar la doze mici, blocheaza extinderea exagerata a inflamatiei.
– Prin rolul de sustinere a functiei imune face ca leucocitele sa actioneze mai eficient in distrugerea virusului – atentie, vitamina C nu este imunostimulatoare in mod direct, nu trebuie sa va temeti ca ea ar exagera inflamatia, ci ea este o materie prima pentru leucocite, care sunt celulele cu cel mai mare consum de vitamina C, alaturi de celulele glandelor suprarenale – ea se consuma in timpul exercitarii functiilor imune ale leucocitelor, si fara ea, leucocitele tocmai asta fac, o inflamatie exagerata, dar ineficienta in distrugerea microbilor patogeni
– La doze mari, administrate rapid, intravenos, vitamina C este prooxidanta fata de patogeni, pe care ii neutralizeaza in mod direct, neselectiv, adica e eficienta fata de orice tip de virus, bacterie sau toxina. Nu elimina acesti agenti in mod absolut din organism, dar ii neutralizeaza pentru o perioada de cateva ore, pana la urmatoarea doza mare de vitamina C, putand astfel tine pe loc o seama de infectii severe, pana cand sistemul imun reuseste sa construiasca o aparare eficienta si sa neutralizeze complet infectia. Se poate spune ca vitamina C asista procesul natural de vindecare a organismului, usurandu-l foarte mult si facilitand traversarea bolii fara prea multe complicatii.
Aceste informatii sunt disponibile in lucrari foarte vechi asupra vitaminei C, datand inca din 1950, si au fost confirmate de stradaniile catorva medici, putini, e drept, care au folosit dozele mari de vitamina C oral si intravenos in practica lor medicala de zeci de ani, pe mii sau zeci de mii de pacienti. Acestia au fost pionierii utilizarii vitaminei C in aproape toate genurile de boli cunoscute, infectioase, degenerative, toxice. Lucrarile lor sunt deosebit de utile si interesante.
Vom reveni la aceste studii observationale cat de curand, pentru ca in aceste situatii de criza medicii vor recurge mai devreme sau mai tarziu la orice procedeu care pare sa ajute, mai ales daca nu are reactii adverse serioase si este usor accesibil. Este mai sigur sa va orientati spre cele mai simple si mai elementare tratamente.
Revenind la vitamina C, cativa medici de buna credinta s-au informat in ultimii ani si au inceput sa o foloseasca cu succes in practica lor. Au aparut o seama de carti si articole din zilele noastre, care ne arata ca lucrarea pionierilor vitaminei C nu a fost o amagire, ea este verificata de tot ce experimentam pe pacientii nostri, astazi.
La sfarsit am atasat o bibliografie cu doar cateva articole importante.
Sunt cazuri de infectii virale severe unde s-a administrat pana la 1-1,5 g/kg corp/24 h. Starea generala a bolnavilor se amelioreaza atat de mult, atat de rapid, iar semnele de sepsis (viral) dispar in decurs de cateva ore: tahicardia, vasoconstrictia periferica, hipotensiunea.
Dr. Cathcart explica foarte lamurit faptul ca infectiile declanseaza o stare de scorbut acut indus – un consum masiv, in cateva ore, a tuturor resurselor de vitamina C din organism – care determina instalarea brusca a consecintelor finale ale scorbutului – hemoragiile masive si CID (coagularea intravasculara diseminata). In infectiile severe nu mai avem timp sa vedem caderea parului, a dintilor, inflamatia gingiilor si a foliculilor pilosi, tendinta de invinetire rapida dupa traumatisme usoare etc – care caracterizeaza scorbutul (deificitul de vit. C) lent instalat, cel pe care il faceau marinarii pe corabiile care calatoreau luni de zile, fara vreo sursa de fructe si legume proaspete.
Daca nu inlocuim rapid acest consum masiv al ascorbatului (vit. C), exista riscul declansarii sau agravarii bruste a procesului de ateroscleroza, cu rupturi de vase mari, cum ar fi disectia de aorta.
Nu mai e vorba de acel tip de ateroscleroza instalata lent, favorizata de oxidarea lipidelor, etc. Avem de a face cu incapacitatea de sinteza a colagenului din peretii vaselor, de fapt cu sinteza unui colagen defectuos, in absenta vitaminei C, care nu are rezistenta si elasticitate.
Dr. Klenner avea o teorie foarte interesanta despre aparitia encefalitelor virale. El spunea ca mucoasa nazala este poarta de intrare cea mai accesibila virusurilor catre sistemul nervos. In nas terminatiile nervilor olfactivi vin in contact direct cu mucoasa nazala invadata de virus. Daca organismul e deficient in vitamina C, atat barierele intercelulare sunt precare, datorita colagenului defectuos, cat si apararea imuna realizata de leucocite la nivelul mucoasei este slaba. Virusul are posibilitatea sa se multiplice necontrolat in nazofaringe si sa patrunda direct in sistemul nervos central, in titru mare.
El mai spune ca principalul factor pentru instalarea starii acesteia scorbutice la o populatie relativ sanatoasa, cu o alimentatie normala, este existenta unor infectii virale frecvente, chiar si usoare, dar care consuma micile rezerve de vitamina C, in absenta suplimentarii active si continue.
Dr. Klenner a vindecat poliomielita bulbara, care duce direct la sufocare, in decurs de cateva ore, cu doze mari de vitamina C administrate imediat dupa diagnostic, intravenos, si continuate la intervale mici de timp, 2,4,6 ore, timp de cateva zile.
In zilele noastre, un medic infectionist a (re)descoperit ca poate salva cu 50% mai multi bolnavi de sepsis sever daca le administreaza 2 grame de vitamina C la 6 ore, timp de 5 zile.
Cu peste 30 de ani in urma, in Bangladesh, 1 gram de vitamina C administrat intravenos, alaturi de tratamentul medicamentos obisnuit (ser antitetanic, antibiotice) a salvat de doua ori mai multi bolnavi de tetanos, care nu aveau acces la ventilatie mecanica, decat tratamentul medical obisnuit, fara vitamina C. Dupa 20 ani, s-a tras concluzia ca studiul respectiv este irelevant si nu se poate trage din el concluzia ca vitamina C ar fi buna pentru tetanos, pentru ca studiul initial a fost prea mic, pe un lot mic de bolnavi, si nu a fost confirmat de alte studii (insa nici nu s-au facut altele).
Desigur ca dozele mici in infectii severe nu vor avea rezultate atat de spectaculoase precum dozele mari.
Chiar si daca nu ar ajuta la nimic, e un tratament inofensiv. Numai bolnavii cu deficit de G6PD (glucozo-6-fosfat dehidrogenaza) pot face la doze mari (de obicei mai mari de 10 grame) de vitamina C, intravenos, crize hemolitice. Acesti bolnavi sunt de obicei deja diagnosticati cu aceasta boala, dar daca vreti sa fiti precauti, atunci cand va pregatiti sa dati doze mari (de peste 10 grame iv) puteti face mai intai analiza enzimei G6PD. Concentratiile mai mari pot provoca flebite si fibroza venoasa persistenta.
Atentie la bolnavii ce necesita restrictie lichidiana si sodata. Fiolele de vitamina C contin preponderent ascorbat de sodiu (vitamina C neutralizata cu bicarbonat), deoarece solutia de vitamina C e foarte acida (pH 2-3). 1 gram de ascorbat de sodiu contine cca 100 mg sodiu si 900 mg ascorbat, deci 10 grame de vitamina C din fiole contin cca 1 gram de sodiu. In insuficientele renale severe sunt contraindicate dozele foarte mari de vitamina C deoarece ea se elimina renal si supraincarca rinichii bolnavi, dar dozele mici si moderate (de 1-4 grame, de mai multe ori pe zi) nu dauneaza.
Nu s-a demonstrat ca vitamina C ar creste incidenta pietrelor la rinichi, desi persista aceasta teama, datorita metabolizarii ei la acid oxalic, care este eliminat renal. S-au raportat cazuri extrem de rare de nefropatie cu oxalati precipitata de dozele mari de vitamina C administrate intravenos, la pacienti predispusi la acest tip de nefropatie.
Revenind la dozele mai mici administrate oral, trebuie sa stiti ca intestinul uman isi creste capacitatea de absorbtie a vitaminei C pe masura ce creste nevoia de vitamina C a organismului. Ceea ce nu poate fi absorbit in intestin se comporta ca laxativ osmotic, provocand scaune diareice. Pentru a ocoli diareea, trebuie administrate doze mici si dese (1-2 grame x 5-10 ori/zi, sau mai des). Timpul de injumatatire plasmatic al vitaminei C este de 20-30 de minute, deci, daca dorim sa mentinem o concentratie constanta in plasma, ar trebui sa o administram la cel mult 2-3 ore interval intre doze, pe cale orala.
Pot fi administrate oral chiar si doze de 25-50 grame/zi, dar trebuie de obicei neutralizate cu bicarbonat de sodiu deoarece creste aciditatea gastrica. Luati vitamina C pe cat posibil dupa mese si cu multa apa (1-2 grame/200 ml apa).
Prin administrare orala nu se obtin efectele antivirale deosebite ale dozelor mari administrate intravenos, deoarce nivelul plasmatic al ascorbatului nu se ridica peste un anumit prag, pentru a avea efecte prooxidative pe germenii patogeni. In schimb, prin alimentarea continua a leucocitelor cu ascorbat, le puteti creste mult functiile fagocitare si de semnalizare imuna, protejati tesuturile proprii de inflamatie exagerata si ajutati organismul sa traverseze boala cu complicatii minime.
In afara de vitamina C orala, exista si vitamina C pudra la cutii de 25 kg, la magazinele de aditivi alimentari (E 300).
Am preparat o limonada cu vitamina C cu concentratia 0,5 % care nu e prea acra, deci nu e asa agresiva pentru stomac:
50 grame de vitamina C la 10 litri apa (sau 5 grame/litru)
Zeama de la 1-2 lamai (pentru gust si pentru adaosul de bioflavonoizi)
Miere dupa gust (dar nu prea multa – glucoza competitioneaza cu ascorbatul in privinta absorbtiei si penetrarii intracelulare, caci vit. C patrunde in celule printr-un transportor al glucozei)
Eventual cateva bucatele de ghimbir lasate in solutia de vitamina C timp de cateva ore.
Vitamina C sintetica, acidul l-ascorbic, este identic natural, adica sub aceeasi forma gasita in fructe si legume. Diferenta e ca fructele si legumele contin si bioflavonoizi, care recicleaza vitamina C la nivel celular (transforma dehidroascrobatul – forma oxidata a vitaminei C – inapoi in ascorbat) si formeaza impreuna cu aceasta un cuplu redox cu efecte prooxidative fata de virusuri si alti agenti patogeni, si antioxidante fata de tesuturile proprii.
Nu veti reusi sa obtineti din fructe si legume cateva grame de vitamina C pe zi, decat daca va aflati in tari tropicale nepoluate si mancati anumite fructe foarte bogate in vitamina C, direct din copac (cirese acerola, prune kakadu). Insa, daca suplimentati acidul ascorbic impreuna cu un consum cat mai bogat de fructe si legume colorate intens (fructe de padure, citrice, ardei etc) veti suplini acest defect genetic – imposibilitatea de sinteza a vitaminei C in organismul uman.
Majoritatea animalelor au aceasta capacitate – de a-si sintetiza vitamina C din glucoza, in 6 etape. Omului ii lipseste ultima enzima din acest lant – gulonolacton-oxidaza – cea care ar fi facut posibila sinteza proprie de acid ascorbic, in cantitatea necesara fiecarui organism.
Comunicatul care anunta ca vitamina C ajuta in infectia cu virusi, daca e administrata cat mai precoce, intravenos, in doze mari, de preferat la 6 ore, si combate mai ales pneumonia virala a fost lansat de medici chinezi foarte pregatiti, care au fost de acord sa studieze efectele tratamentului cu vitamina C pe pacientii lor. Sugestia de tratament le-a fost data de membrii asociatiei de medicina ortomoleculara din SUA, care au experienta de zeci de ani in tratamentele cu doze mari de vitamina C.
Iata o mica bibliografie:
Aici , aici , Vitamin C for the treatment of sepsis: The scientific rationale , Ascorbic acid, corticosteroids, and thiamine in sepsis: a review of the biologic rationale and the present state of clinical evaluation , Reduction of resuscitation fluid volumes in severely burned patients using ascorbic acid administration: a randomized, prospective study. , Effect of ascorbic acid in the treatment of tetanus , Clinical Guide to the Use of Vitamin C The Clinical Experiences of Frederick R. Klenner, M.D. abbreviated, sumarized and annotated by Lendon H. Smith, M.D.
Vitamin C, titrating to bowel tolerance, anascorbemia, and acute induced scurvy.
Curing the Incurable: Vitamin C, Infectious Diseases, and Toxins, 3rd Edition
Prezentarea cartii:
Several years ago the author, cardiologist Thomas E. Levy, MD, JD was asked to assist Hal Huggins, DDS, with a number of Dr. Huggins’ dental patients. Each of the patients was quite ill and obviously suffering with one or more very serious medical conditions. Prior to sedating each patient Dr. Huggins asked Dr. Levy to administer a specific protocol of vitamin C.
Dr. Levy had never performed or even heard of such a practice, but was greatly impressed as each patient left the dental office markedly improved — many were asymptomatic. As a result, his interest in vitamin C was greatly aroused and he began a search through all the medical literature for any studies concerning this vitamin therapy and the miraculous results he had witnessed time and time again.
He quickly found the medical journals were filled with thousands of studies and articles about vitamin C. Many of them reported similarly dramatic results with a myriad of diseases and other difficult medical conditions. Dr. Levy knew that this was information that all his colleagues needed. Consequently, he was compelled to spend the next four years researching and writing Curing the Incurable. Because this book was written especially for his medical colleagues, Dr. Levy has taken great care to research, document, and report the vital truths about vitamin C — he cites over 1,200 scientific references.
Curing the Incurable provides the information you need to most effectively use vitamin C to:
AscorbateWeb – An historical compendium of 20th-Century medical & scientific literature attesting to the efficacy of Ascorbate , The whole structure of the human nonfunctional L-gulono-gamma-lactone oxidase gene–the gene responsible for scurvy–and the evolution of repetitive sequences thereon. , Vitamin C in human health and disease is still a mystery? An overview
Vitamin C in human health and disease is still a mystery? An overview K Akhilender Naidu Ascorbic acid is one of the important water soluble vitamins. It is essential for collagen, carnitine and neurot… |
Vitamin C in human health and disease is still a mystery? An overview K Akhilender Naidu Ascorbic acid is one of the important water soluble vitamins. It is essential for collagen, carnitine and neurot… |
Vitamin C in human health and disease is still a mystery? An overview
Multumesc pe aceasta cale celor care au contribuit la existenta acestui articol, celor care au cercetat, care au studiat, care au documentat si celor care au mi-au transmis aceste date care pun in lumina metode argumentate prin care putem imbunatati sistemul imunitar.
Te voi ruga sa respecti drepturile tuturor autorilor, a tuturor celor care au contribuit si a tuturor surselor. Este un prim pas prin care ne angajam sa ramanem in fluxul abundentei sanatoase prin respectarea celor de la care am primit contributie si a autenticitatii, atat a noastra cat si a celor pe care ii intalnim. Daca simti ca doresti sa dai mai departe, te rog sa redistribui articolul acesta in forma integrala cu mentionarea numelui sitului si a link-ului. Iti multumesc!